De intellektuella

Denna vecka har vi på mitt masteprogram haft ett intressant ämne för föreläsning och seminarium: de intellektuella. Vi har försökt definiera vad de intellektuella är för något och om det i dagens samhälle finns några intellektuella eller om det är något som är förbehållet svunna tider.

En simpel förklaring av vad en intellektuell person är för något är: en person som inom sitt eget kunskapfält har nått ganska hög status och som därigenom anser sig vara berättigad att uttala sig i alla andra kunskapsfält, men främst i frågor som rör samhället, etik och moral, politik, och personen gör det som om den vore en auktoritet även inom dessa fält fastän man enklast kan säga att personen mest bara lägger näsan i blöt. En intellektuell är ofta duktig retoriskt sett, en god debattör och en god författare. En intellektuell måste ha en scen och en publik, annars tjänar det inget till att basunera ut sina åsikter. Det har historiskt vanligtvis varit folk från humianiorafältet som ansetts utgöra gruppen de intellektuella. Men det är viktigt att komma ihåg att intellektuell och intelligent INTE är samma sak i denna fråga. En intellektuell människa här behöver inte ha någon vidare intelligens utan det är mer en statusfråga och en benägenhet att utnyttja sin ställning för att göra uttalanden i alla möjliga ämnen.

Vi diskuterade ämnet i två timmar idag och vi hade kunnat fortsätta många timmar till. Somliga ansåg att bloggare skulle kunna anses vara den moderna tidens intellektuella med anledningen att bloggare, främst storbloggare, utnyttjar sin ställning som publika personer och där uttrycker åsikter inom områden som de egentligen inte kan något om. Jag håller inte med. Inte helt och hållet i alla fall. Bloggare så som Ana Gina utnyttjar definitivt uppmärksamheten till att göra politiska statements och men en 18-åring är kanske inte att se som en auktoritet på det ämnet även om SVT valde att ha med henne i deras morgonsoffa som en av sina "valexperter" innan valet. Men annars tycker jag att bloggare generellt håller sig till sina kunskapsområden och få saknar någon större språklig ambition.

Personer som Marcus Birro och Linda Skugge är däremot att betrakta som dagens intellektuella. De skriver hejvilt om alla ämnen. Och Birro som mest är en rödvinspoet har börjat blogga om fotboll och värvats av Kristdemokraterna. Hans Viklund vill jag också framhålla som en intellektuell. Den mannen började som Nils Petter Sundgrens sidekick men sitter nu tamejsjutton med i varenda panel som expertkommentator.

Kort och gott, en intellektuell tycker om att delge andra sina åsikter och lever på den status som person har uppnått inom sitt eget kunskapsfält. Det är som att försöka betala med svenska kronor i USA, pengarna är inte värda ett ruttet lingon och det borde inte de intellektuellas åsikter vara egentligen heller när de kastar sig in i frågor de inte är riktiga experter på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0