Artikel: Veckans student

Störtdykning ner i egocentrismens förlovade land när undertecknad utsetts av en enhällig enmansjury till veckans student. Journalistisk frihet 2.0, så att säga.


Såhär i slutet av maj, slutet av terminen, slutet av skolåret, är vi studenter knappt kontaktbara. Det är tentor, PM, uppsatser, rapporter, avstämningar, opponeringar, sistaminutenhandledningar, sommarjobbshets, jobbhets. Högt och lågt, dygnet runt.


Denna student började den nya veckan klockan 05.00, tog pendeln till Norrköping 06.28, hurtade upp till universitetet till den fantastiska tiden 07.15, returnerade en lagom försenad bok till biblioteket, återvände till resecentrum, stod i kö med morgontrötta pendlare på Pressbyrån för ett frimärke och svart kaffe, och hann precis med 07.40-bussen till sommarjobbet som detta år har sin plats på Kolmårdens djurpark.


Iklädd min uniform sitter jag nu i fikarummet och filar på denna artikel om mig själv. Jag har borstat bort Jante från min axel och funderar istället på om det är okej att intervjua sig själv eller om det bara är schitzofrent. Men lite mental obalans har väl aldrig skadat någon.


Hur känns det att bli utsedd till veckans student?
– Jag vill påstå att det förgyller min dag så pass att samtliga surkart till besökare imorse är helt och hållet glömda. Nästan.


Vanligtvis hittar du denna student på Spetsen eller högst upp i Kåkenhus då jag är mastersstudent på Kultur- och mediegestaltning. Alla klasskompisar har helt gått in i sina egna världar i och med att vi påbörjade våra examensprojekt denna termin. För egen del är ambitionen att projektet ska sluta i ett gäng essäer om radio och tre reportage om massmedier för att praktiskt utforska radiomediet.

Jag prisar personen ovan molnen och den som planerar utbildningen för att det är ett helt år kvar till projektet ska vara färdigt. Då kan man nämligen hitta på sådana här vansinnesprojekt: jag kan i dagsläget inte ett skvatt om radio och ljudredigering. Jag har börjat nafsa på ämnet och om ett år ska jag vara expert, typ.


Veckans student är även skribent på LiNoPressen. Vad tycker jag bäst om att skriva?


- Min mamma siade om att jag skulle bli författare som stor eftersom jag hela tiden hittade på historier som barn. Ord har jag alltid gillat och jag tycker om att leka med hur de låter och vad de betyder. I krönikan och i essän får jag utlopp för min kreativitet; där är jag fri att styra och ställa med orden som jag vill.


Skriver jag någon annanstans än här på LiNoPressen?
– Jag är en språknörd ut i fingerspetsarna och driver en språkblogg under namnet Stilisten. Där blandar jag lite tips på skrivande, roliga språkfakta och tankar om språk med mina egna texter. Du är varmt välkommen att sälla dig till min skara på 20 tappra läsare.


Något skrivtips?
- Disposition, hur tråkigt det än låter. Dispositionen är din bästa vän genom den snåriga skogen där det gäller att hålla fast i den röda tråden.


Gränsen för hur mycket obalans jag tål är nära. Jag bockar och bugar för utnämnandet till veckans student.


Note to self: Då intervjuarens främsta verktyg är nyfikenhet, är det synnerligen svårt att intervjua sig själv, eftersom den egna personen förmodligen är den enda person jag känner utan och innan. Jag vet ju redan allt om mig själv.


Gott folk, jag tror att jag är färdig!

Jag tror att jag har redigerat min sista lilla blomma i min slutuppgift på kursen i digital bild. Och såhär ser resultatet ut:Det är ganska nära den mentala bild jag har haft hela terminen av hur jag ville att denna uppgift skulle bli. Men det blev ännu lite mer surrealistiskt då bilden på mig i all redigeringsiver nästan ser ut att vara tecknad i blyerts.

Men jag känner mig nöjd. Hoppas bara att läraren blir det också.
Jag ska grunna några dagar till på bilden, sedan skickar jag in den!


After work eller röstmanusövning

Den duktiga plugghästen valde bort sommarjobbets första after work igår för att ansvarsfullt åka hem, äta middag och sova 8 timmar för att tidigt åka till skolan med fräsch röst till dagens manusläsning. Socialt liv eller fler akademiska poäng, socialt liv eller fler akademiska poäng?

Tro mig, jag ångrade mig varje sekund på pendeln hem igår efter jobbet. Som tur är, är det after work nästa onsdag också. Då ska jag banne mig placera min plugghästrumpa på en stol på en bar och umgås med jobbarkompisar och ignorera alla tankar på att åka hem till böckerna. Eller det beror på hur mycket jag hinner plugga på måndag och tisdag...

Lite drygt en vecka kvar till jag kan pusta ut.

Helt, inte halvt

På jobbet har vi en massa Norrköpingstidningar och häromdagen läste jag en notis i Folkbladet: "En helt ung man blev på morgonen orsak till..."

En helt ung man. Jag vet att det är ett begrepp och jag vet vad det betyder, men det låter så vansinnigt roligt i detta sammanhang. Mannen var inte bara ung, han var HELT ung. Ganska onödig formulering i en liten liten notis i en dagstidning. Det tillförde ingen riktig information så att säga och var nog bara ett utbrott av ett akut kreativitetsbehov hos notisskribenten.

Östgötatidningarna fortsatte att briljera sedan: Linköpingsposten hade med två särskrivningar i sin tidning, varav den ena återfanns i en rubrik...

Preview

Jag är mitt uppe i den sista uppgiften, men här är en liten förhandsvisning. Jag har nästan fått alla blommor på plats, sedan ska jag bara redigera allt så att det smälter ihop och inte ser ut som ett superdåligt montage gjort av en femåring. Jag skulle tro att jag har gjort ca 35 % av arbetet... Jag hoppas hoppas hoppas att slutresultatet blir något så när det jag har tänkt mig i huvudet.


Ingen Grünbaum-kvalle direkt

Jag hade en händelsefattig dag på jobbet igår och efter att ha övat på min städtalang surfade jag runt på diverse tidningssidor och hamnade slutligen på Correns språkspalt. Maken till dålig spalt har jag aldrig varit med om!

Jag funderar starkt på att skriva ett mejl till Corren och be de anställa mig istället för den-där-så-att-säga-språkförstårsigpåaren sitter och skriver sin övertrötta, ointressanta, dåligt uppbyggda, lågintellektuella, kassa spalt.

Här kan ni läsa detta bedrövliga elände.

(Jag har varit irriterad hela natten över denna "språkspalt")

Julia i Underlandet

Jag har precis börjat på slutuppgiften till kursen i digital bild. Denna uppgift består i att göra ett surrealistiskt montage/kollage och jag tänkte göra ett Alice-i-Underlandet-inspirerat montage. För några veckor sedan var jag ute och fotade en massa blommor och idag ska jag leka dress up med smink och kläder för att hitta de perfekta kläderna till bilden.

Förutom att blommorna kommer att se gigantiska ut i bilden och jag jätteliten, tänkte jag att jag ska göras i svartvitt som en kontrast mot bildens övriga färgexplosion.

Så om ett antal timmar (vågar inte tänka på hur mycket redigering jag har framför mig) är bilden klar och kan läggas upp här!

Språkförbistring

Det händer verkligen allt möjligt i gästinformationen på Kolmårdens Djurpark. I tisdags hamnade jag i närkontakt med en polack eller tjeck. Mannen kunde inte ett ord engelska och upprepade bara ordet "Abladen" hela tiden. Han slängde fram några papper på disken, pekade och sa "Zement". "Abladen".

Jag har inte talat tyska på en sisådär 4 år och grävde djupt inom mig efter mina tyskakunskaper. Efter några frågor kom det fram att mannen hade 2 ton cement i sin lastbil som skulle till djurparken. Till vilken del av djurparken han skulle visste han inte och han hade inte någon kontaktperson på djurparken. Och där tog hans tyskakunskaper slut.

Vad FAN ska jag med 2 ton cement till? Var ska jag göra av det? Det blev till att jaga rätt på någon människa som visste var i parken det fanns ett akut cementbehov. Till slut kom det fram att cementen skulle till den nya safarilinbanan, men vägen fram till denna kunskap var krånglig. Ett universalspråk skulle kanske vara en bra idé att genomföra???

Mina medarbetare var lite imponerade av att jag kunde tyska, dock överskuggades jag ganska snart av en entrévärd som visade prov på stort mod genom att med sina bara händer plocka upp en vilsen kopparorm på entréplan.

Röstmanusövning

Idag har jag hjälp en kille i min klass med att läsa in en speaker till hans projekt. Han går magisterutbildningen och ska därför vara färdig med sitt projekt alldeles jättesnart. Projektet är jättespännande och handlar om drömmar. Så idag har jag alltså suttit i ett ljudlabb ett par timmar och talat in en text till detta projekt.

Jag har hört mig själv på band två gånger tidigare och då upplevde jag det som hemskt. Idag tyckte jag att det inte lät lika hemskt, men det blir verkligen en krock i huvudet. Man har en uppfattning om hur ens egen röst låter och det uppfattningen stämmer inte med det som sedan spelas upp. Jag fastnade ett tag i nyhetsuppläsarens allvarliga monotoni och fick verkligen fokusera på att läsa in texten på ett mer intressant sätt. I den sista texten fick jag släppa lös min inre teaterapa för då skulle jag dramatisera lite grann och låta glad, lugn, rädd och panikslagen.

Kul var det och en fantastiskt bra övning för mitt eget examensprojekt.
Jag hoppas att jag sedan får en kopia på min inspelning och då lägger jag givetvis upp den här!

Kolmårdstroll i sängen

Östgötskan har utsetts till den osexigaste dialekten i landet, tillsammans med närkingska. Och ja, helt sexig är ju inte östgötskan. Men i topp ligger göteborgska. Ärligt, hur sexig är göteborgskan? Sexig och göteborgska är för mig två icke kompatibla ting. Roligt, skojigt, hurtigt - javisst, det är ord som stämmer in på göteborgska. Men i sexighet ligger göteborgskan på ungefär samma nivå som östgötskan.

Skånska rankades också högt i fråga om sexighet. Mys med en skorrande malmöit? Eeeh, njae.

Men östgötskan är kanske ändå osexigast. Jag tackar min lyckliga stjärna att mitt kolmårdstroll inte låter som dessa snubbar:


På lärarnas radar

Jag vet inte om någon har smygmärkt mig med en GPS men helt plötsligt har ALLA lärare fått mig på deras radar och det ramlar in mejl med småelaka kommentarer om var den och den uppgiften är, och varför jag inte gjort si eller så. Om de kunde sprida sina skurar och ge tydliga deadlines och instruktioner skulle de ju inte behöva mejlbomba sina stackars studenter. Men hur som haver, finns det aldrig skäl att vara dryg i mejlet.


I ett mejl blir jag tilltalad i tredje person. Alltså mejlet är skrivet till MIG och min projektkompis, men båda tilltalas i tredje person. Det står alltså: "Julia har inte gjort X".


Efter min kritik mot en lärares lathet fick jag ett mejl som inleds med "Eftersom du under seminaridelens avslutande möte  förde kulturnattsessän på tal, fick jag nu en pedagogiskt grundad motivation att ge skriftlig respons på din essä (annars bör ju feedback komma så nära slutförandet av en uppgift som möjligt)." Det här är skrattretande. Vi skrev essäerna i oktober förra året och nu får vi feedback efter att jag sa åt läraren att han skulle skärpa till sig. Läraren säger emot sig själv i sitt mejl. Och den där så kallade feedbacken bestod i att läraren talade om för mig att jag var bra på att skriva. En kort stund ignorerar jag Jante, som annars sitter på de flesta svenskars axel, och säger: Jaha, det var väl ingen nyhet att jag är duktig på att skriva?

Det jag egentligen ville veta var hur en vetenskaplig essä ska se ut enligt mina lärare och om det var någon i klassen som skrev något som kan liknas vid en vetenskaplig essä när vi skrev våra essäer i oktober.
Men det är lugnt, jag tar och listar ut det själv.


Sedan har jag fått ett grinigt mejl från kursen i digital bild där läraren frågar: "hade du tänkt lämna in någon sådan komplettering eller?"


Lämna mig ifred surgubbar och sätt upp deadlines om det är så fruktansvärt viktiga uppgifter!
Om de inte är närvarande och aktiva 90 % av tiden behöver de ju inte komma igång nu när terminen snart är slut. De kan lika gärna fortsätta tramsa runt.


Och jag trånar efter ett heltidsjobb.


Photoshop-snygg

Sådär! Nu är min fjärde uppgift till kursen i digital bild färdig - äntligen! Denna gång gick uppgiften ut på att retuschera sig själv enligt de klischéer och ideal som finns i sminkreklamerna.

Först den osminkade sanningen:Sedan den retuscherade osanningen:
(Jag håller fortfarande på och lär mig photoshop, därför är finnishen lite sisådär.)

Energistyrda språkkunskaper

Jag har denna helg avklarat mina två första arbetspass på Kolmårdens djurpark. Jag ska under hela sommaren stå i gästinformationen och svara på alla frågor mellan himmel och jord som parkens gäster kan komma på. Och sälja biljetter till de som ignorerar det runda biljettkontoret som ligger nere vid parkeringen.

Första dagen var hektisk och det kryllade av kändisar (jag har bland annat pratat med Pernilla Viberg!) och 10 timmar gick vrålsnabbt. Igår, söndag, var det nästan inga besökare alls (valborgsbaksmälla?) och dagen blev lugn. Tur var väl det för jag var helt slut efter lördagens tokhets. Dessutom bor jag i Linköping vilket betyder att jag måste bege mig hemifrån absolut senast kl 7 för att hinna till mitt pass som börjar 9 eller 9.30 - i lördags började jag redan kl 8, tjohoo. Alltså, trött är väl det minsta jag kan säga att jag var i lördags när jag kom hem 19.30 och när klockan ringde kl 5 ville jag mest kasta den i väggen.

Det jag har märkt nu under helgen är att mina språkkunskaper sjunker drastiskt ju tröttare jag är. Söndagens första gäst var finsk och pratade en knackig engelska. Jag hade knappt hunnit veva igång hjärnverksamheten och pratade engelska som om jag vore lobotomerad. Det är nästan så att jag är beredd att ringa examensenheten och be dem att ta tillbaka mitt examensbevis. SKÄRPNING JULIA!

Jag skyller på att jag var trött. Eller kanske nere i en extra djup dal efter min adrenalinstart på morgonen på Norrköpings tågstation där jag hjälpte till att släcka en mindre brand. I alla fall, det gick inte bra att prata engelska men till slut så fick gästerna de biljetter och körtillstånd som de skulle ha.


RSS 2.0