Churchill om prepositioner

För många år sedan kom något geni på att man inte fick/skulle/borde avsluta en mening på engelska med en preposition. Om du har glömt bort vad som sades på svenskalektionen så är en preposition ett formord som inte kan böjas och som talar om var något befinner sig exempelvis: på, i, av, från är prepositioner, men det finns givetvis många fler.

I alla fall det där geniet sade att man INTE fick ha en preposition som sista ord i en mening på engelska. BAH! tänkte Winston Churchill och formulerade då denna mening: That is a rule up with which I will not put. Nu vet man inte om det är sant att han faktiskt sa det för det tvistas om vad den exakta formuleringen egentligen var och det finns ingen riktigt säker källa. Men huvudsaken är att herr Churchill därmed elegant avfärdade den dumma regeln att man inte får ha en preposition som avslutande ord. Churchills mening kräver faktiskt att meningen avslutas med TVÅ prepositioner: That is a rule which I will not put up with.

Och lärdomen av detta? Varsågod och avsluta så många meningar du vill med prepositioner! Winston Churchill har sagt att det är OK.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0