Språket styr tanken

Min absoluta språkguru, Mikael Parkvall, skriver i sin bok Lagom finns bara i Sverige om en synnerligen intressant myt: att språket styr tanken. Det är en myt som vidhålls av många och Parkvall ger ett antal artikelexempel där denna teori framhålls som giltig. Att språket styr tanken innebär att vårt modersmål begränsar och guidar oss i vårt tänkande. Snävt tolkat är det detta som är Sapir-Whorf-hypotesen. En förståsigpåare har sagt att eftersom hopifolket inte har futurum i sin grammatik så kan de heller inte tänka framåt i tiden. Ser ni det löjliga i tanken att tanken skulle styra språket? Det blir speciellt löjligt eftersom, som Parkvall påpekar, hopifolket är jordbrukare och därmed är i stort behov av att tänka framåt för att överleva och planera sin skörd. Dessutom har inte svenskan heller futurum i sin grammatik per se, men alla svensktalande kan intyga att vi visst kan tänka framåt i tiden och uttrycka vad vi SKA göra IMORGON.

Ebba Witt-Brattström menar att man inte kan tänka tankar som man inte har ord för. Det skulle i princip innebära att vi människor egentligen inte skulle kunna prata över huvud taget. Någonstans måste vi ju ha börjat. Något ord måste ha varit det första ordet. Men om vi som Ebba påstår inte kan tänka tankar som vi inte har ord för då skulle vi aldrig ha kunnat sätta igång processen att skapa ett språk. Men klart och tydligt är att vi inte lever i en stum värld, utan det babblas för fulla muggar överallt, dygnet runt och om allt möjligt.

Och om vi inte kan tänka tankar som vi inte har ord för då skulle vi ju aldrig kunna ta till oss och lära oss nya saker. Vi skulle faktiskt aldrig kunna utvecklas förbi vårt spädbarnsjollrande och det ger ju meningsfulla konversationer. Nä vi får nog gå ifrån tanken att språket skulle styra tanken. För även om vi inte har femtioelva ord för snö som eskimåerna (vilket också är bluff och båg, det är en myt precis som att språket styr tanken) kan vi ju förstå konceptet att det finns en massa olika sorters snö och vi kan skapa egna, nya ord på vårt egna modersmål för att tala om alla dessa former av snö.

Jag säger som Parkvall: det är tanken som styr språket och inte tvärtom. Det är DINA tankar som lägger grunden för vad DU kan göra med DITT språk. Vill DU inte kunna uttrycka vissa saker, då gör DU inte det. Men vi kan aldrig beskylla språket för att lägga band på våra tankar. Språket är inte en ondskefull diktator som försöker trycka ner dina åsikter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0