Årets julklapp

Sedan 1988 utser Handelns Utredningsinstitut, HUI, varje år en produkt till Årets Julklapp. 1988 skulle alla baka bullar och bakmaskinen blev det årets julklapp. Förra året skulle alla bli hobbyfakirer och spikmattan kunde hittas under var och varannan julgran. 2010 års julklapp är surfplattan.

För att en produkt ska utses till Årets Julklapp av HUI måste produkten uppfylla minst ett av följande kriterier:

  1. Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.
  2. Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
  3. Produkten ska representera den tid vi lever i. (www.hui.se)

Surfplattan är helt klart en stor och uppmärksammad nyhet på teknikfronten. Plattan speglar också vår tid i det att tekniken ständigt utvecklas och genom titeln Årets Julklapp kommer plattan säkert att sälja i stora mängder.

Vad sjutton är då surfplattan för en mackapär? Det är en tangentbordslös dator med fingerstyrning. Det vanliga, traditionella tangentbordet har försvunnit, istället sker inmatningen med penna eller genom ett virtuellt tangentbord på skärmen. Surfplattan är med lekmannens ord en vidareutvecklad och pimpad läsplatta. Rolls Roycen bland surfplattorna är Apples iPad, men det kostar att ligga på topp och priset för en iPad börjar på dryga 4500 kronor. Men surfplattor från andra märken finns från tusenlappen och uppåt. Årets julklapp är alltså betydligt dyrare än 2003 års julklapp: mössan.

Med surfplattans intåg på teknikscenen verkar det som att sloganen ”det är fint att peka” håller i sig. Men utan ett ordentligt tangentbord är surfplattan förmodligen bäst och enbart lämpad för att fördriva tid med lite nöjessurfning på nätet. Frågan är hur mycket pekfingret orkar peka innan musarmen och sms-tummen får sällskap av ett överbelastat pekfinger. På surfplattans plussida ligger förstås att utvecklingen har reducerat datorn till enbart en skärm vilket gör det lätt att bära med sig prylen.

Så, för den teknikfrälste har Handelns Utredningsinstitut utsett en riktigt spännande produkt till Årets Julklapp. Om du ber mamma och pappa snällt kanske det kan ligga en surfplatta med ditt namn på under granen denna jul.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0