Senaste artikeln!

Julhandelssjukan

2010-12-20 av Julia Bergström

Varje december bryter en enorm epidemi ut i Sverige, och för den delen övriga världen också. Det är en sjukdom som smittar värre än vinterkräksjukan. Det är en sjukdom som ligger latent under årets övriga månader. Det är en sjukdom utan vaccin, därför återinsjuknar vi varje december. För den icke drabbade är det bara en tidsfråga innan konsumtionsbulimin slår till.

 


Foto: Uwe Zucchi/scanpix

 

Konsumtionsbulimi är en hemsk sjukdom att drabbas av. Under tjocka lager av vinterkläder känner vi ett omänskligt starkt sug inombords. Ögonen är feberglansiga och pannorna är fuktiga. Det kliar och rycker i fingrarna efter plånboken. Vi måste köpa. Vi måste konsumera. Vi måste.

Sjukdomen börjar ge symptom i tidig november när julen börjar ta sin plats på butikernas hyllor och galgar. Ticsartat rycker vi i plånboken och studerar våra kontoutdrag minutiöst i hopp om att varje ögonkast ska addera en nolla bakom den beklagansvärt lilla summan. Vi skannar av alla reklamblad som dimper ner i brevinkastet och låter oss frestas av ultrafantastiska erbjudanden och superpriser.

Lagom till första advent har sjukdomen nått sin fulla styrka och konsumtionsbulimin är ett faktum. Som i en feberyra springer vi från butik till butik med önskelistor i den ena handen och två dussin kassar i den andra handen. Varje ledig minut är en minut där konsumtionsbegäret får löpa amok.

Men varje köp, varje krona som försvinner och varje gång konsumtionsmonstret i oss släpps lös, stiger ångesten inom oss. Det där enorma suget vi kände nyss och fingrarna som nyss så ivrigt bläddrade bland sedlar och kort i plånboken, är borta och har slutat. Kontoutdraget blänger på oss och plånboken krymper oroväckande snabbt i fickan.

Men värst är ångesten efter jul, efter mellandagsrean, i januari. Då har luften helt gått ur oss och vi försöker återhämta oss. Plånboken är fullständigt urkramad och det är hela eoner till nästa lön. Ångesten över allt köpande har knockar begäret. Lika snabbt som konsumtionsbulimin svepte in över oss, lika snabbt drar den sig tillbaka. Men vi vet att nästa våg bara är några månader bort. Nästa juletid kommer vi återigen och oundvikligen att förvandlas till konsumtionsbulimiker.

 


Text: Julia Bergström


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0