Artikel: Lång, längre, längst - hur lång kan en långfredag vara egentligen?

För den sekulariserade människan innebär långfredagen en gigantisk uppförsbacke till påskaftonens påskägg. För den religiösa människan är långfredagen en svart sorgedag. Sekulariserad eller religiös, långfredag är en dag då tiden kämpar mot den progression som annars kännetecknar tid. Morgondagen är aldrig så avlägsen som på långfredagen.

 

 

Vi firar långfredagen till minne av Jesu korsfästelse och död i Golgata utanför Jerusalem. Firandet sägs ha börjat i Jerusalem på 300-talet efter biskop Kyrillos av Jerusalems initiativ. Långfredagen upphöjdes till helgdag i Norden på 1600-talet. Att helgdagen kallas långfredag i Sverige kommer sig av att ”dagen varit lång och besvärlig för Jesus” (Wikipedia). Sant är att den är lång, men den har varit längre.

 

Min mamma minns sin barndoms långfredagar ”som att det var den absolut tråkigaste dagen utan konkurrens på hela året”. Min mormor var fläckvis religiös och blev särskilt högreligiös när det vankades långfredag och julafton.

 

Fram till 1969 var offentliga nöjesetablissemang förbjudna att hålla öppet på långfredagen. Endast psalmer spelades i radion och inga dagsändningar på tv:n. En allmän frid skulle råda och enligt traditionen skulle folk undvika onödiga aktiviteter. Min mamma minns att hon var tvungen att leka tysta och stillsamma lekar. Att rita var en aktivitet som uppmuntrades.

 

Det som verkligen bidrog till långfredagens eonlånga varande för min mamma, var att hon ofelbart varje år vaknade i ottan. Grädden på moset blev att långfredagen alltid verkade vara mulen och småkulen i mammas barndom. Passande väder för en helgdag som är inrättad för att man ska vara ledsen en hel dag.

 

Min egen barndoms långfredagar har inte varit svarta utan har snarare fallit under kategorin ”Kommer inte påskharen snart?”. I min barndoms långfredagar uppmuntrades jag till alla möjliga aktiviteter: Rita! Lek! Titta på TV! Läs! Gå ut! Gör något! Men inte kom påskharen fortare för det.

 

Långfredagen är en helgdag dömd att vara lång. Vi kanske inte känner den fysiska smärta som snickarens grabb gjorde på korset. Men nog känner vi en olidlig smärta i att klockans visare vägrar göra oss den simpla tjänsten att gå framåt denna dag.

 

Trevlig långfredag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0