Artikel: Det egyptiska samhället gungar

Ännu skallar ropen från demonstranterna i Egypten och efter drygt två veckor finns det fortfarande inga tecken på att protesterna är på väg att avta. President Hosni Mubarak har börjat ge efter, men folket vill ha mer, mer, mer.

Sedan LiNoPressen senast rapporterade från läget i Egypten har det hänt mycket. Upproret började med att folket krävde den sittande presidenten Hosni Mubaraks avgång och den 1 februari meddelade Mubarak att han inte kommer att ställa upp i omvalet i september. Men egyptierna låter sig inte nöjas med det utan kräver presidentens omedelbara avgång, något som Mubarak inte går med på av den anledningen att det skulle leda till fullständigt kaos i Egypten. Folket och presidenten befinner sig för närvarande i en styrkeprövning där ingen part vill backa. Samtidigt fortsätter demonstrationerna och sammandrabbningarna, och till dags dato har över 300 människor dött och ett ännu större antal har skadats till följd av upproret. Den yrkesgrupp som lever farligast i upproret är journalisterna, de motas bort och blir bestulna på sin utrustning. SVT:s reporter Bert Sundström överfölls och knivhöggs i Kairo den 3 februari.

Foto: www.dn.se

Egyptierna börjar acklimatisera sig till en vardag i konstant uppror och livet har börjat återgå till sina rutiner. Människorna går till sina arbeten på dagarna men på kvällarna samlas de på Tahrirtorget, Befrielsetorget, för att demonstrera. På tisdagen den 8 februari samlades cirka 250,000 människor på Tahrirtorget för en av upprorets hittills största demonstrationer.

 

Upproret i Egypten har boostat folkets självförtroende men det börjar synas tecken på övermod bland demonstranterna. Upprorets ursprung ligger i att Mubaraks 30-åriga envälde måste brytas, men samtidigt väcktes vad som verkar vara en omättlig revolutionshunger. Att Mubarak har lovat att inte ställa upp för omval i september är inte nog, men förutom Mubaraks omedelbara avgång kräver nu folket även högre löner, lägre hyror och en total omvandling av det egyptiska samhället. Och det hela ska ske nu, på momangen.

 

I måndags ockuperade hundratals egyptier ett myndighetskontor för att de anser sig ha rätt till lägre hyror. Likaså strejkar tusentals fabriksarbetare för att de anser sig ha rätt till högre löner. Egyptierna har blivit övermodiga och revolutionshungern är övermänskligt stor.

 

Demonstrationerna den 25 januari satte hela det egyptiska samhället i gungning och folket har genom sina protester nått viss framgång. Men med hot, ockupation och vägran försöker egyptierna nu bocka av alla punkter på den långa listan över orättvisor. Med sådana vapen kommer egyptierna att få strida länge innan de når fullständig framgång och demokrati, under tiden fortsätter samhället att gunga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0