Artikel: Kamprad: ett affärsgeni eller en skattesmitare?

Grundaren av den svenskaste svenska symbolen har hamnat i blåsväder efter Uppdrag Gransknings avslöjande reportage om IKEA och Ingvar Kamprad. Mannen bakom IKEA har under alla år varit folkets man, en arbetare som för egen maskin har tagit sig från karriärstegens lägsta pinne till dess absoluta topp, men nu tecknas en bild av honom som en kall och hjärtlös skattesmitare. Vem är Ingvar Kamprad egentligen?


Ingvar Kamprad

 

IKEA grundades 1943 i Älmhult och varusortimentet bestod då av pennor och nylonstrumpor. 68 år senare är IKEA en möbelgigant och Kamprad har gjort svensk design till en världsprodukt. Men i Uppdrag Granskning den 26 januari frågar man sig hur svenskt IKEA är numera. Företaget må vara grundat i Älmhult, men sedan flera år tillbaka ägs IKEA av stiftelsen Stichting Ingka Foundation i Holland och Kamprad säger att varken han eller hans familj har någon makt längre gällande IKEA. Men Uppdrag Gransknings reportage visar att allra högst upp i företagshierarkin finns ännu en stiftelse, Interogo Foundation, med placering i skatteparadiset Liechtenstein och i denna stiftelse står familjen Kamprad vid rodret. Enligt Ingvar Kamprad är Interogos enda syfte ”att investera i expansion av företagsaffärer och säkra långsiktig överlevnad”.

 

Kärnan i kontroversen kring IKEA och Ingvar Kamprad ligger i att Kamprad sedan länge har flyttat huvudkontoret utanför Sveriges gränser till länder med mer gynnsamma skatteförhållanden. Bolagen som utgör IKEA finns numera i Holland, Luxemburg, Belgien, Schweiz och Liechtenstein. Genom att flytta IKEA utomlands och genom att IKEA bygger på flera olika bolag och stiftelser menar Uppdrag Granskning att Kamprad har lyckats skatteplanera bort flera miljarder kronor. Kamprad får nu hård kritik från finansminister Anders Borg: ”Vi som samhälle tillhandahåller utbildning, infrastruktur och en lång rad nyttigheter som gör att företagen kan fungera. Då måste det rimligen vara så att företagen som ju också har en social roll och en relation till sina kunder och anställda tar ett ansvar för att betala sina skatter.”

 

Anders Borg och Uppdrag Granskning menar att det är omoraliskt av Kamprad att kalla IKEA för ett svenskt företag när varken ägare eller huvudkontor längre finns i Sverige. Det anses också vara exceptionellt omoraliskt av Kamprad att vilja optimera sin skattestruktur för maximal vinst. Olle Zachrison, chef för SvD Näringsliv skriver att ”Ingvar Kamprad flydde till Schweiz för många år sedan medan exempelvis H&M-ägaren Stefan Persson bor kvar och betalade 880 miljoner kronor i skatt bara under 2009”. Från IKEAs sida svarar man att man har betalat 6 miljarder i svensk skatt det senaste decenniet.

 

Men det som verkar störa media mest är det faktum att Ingvar Kamprad under alla år idogt har framhävt sina brister. Kamprad har öppenhjärtigt beskrivit sig själv i intervjuer som småkorkad och oorganiserad. Uppdrag Granskning raserar den imagen och visar en Ingvar Kamprad som är hård, kall och beräknande – en sann entreprenör. Om Kamprad verkligen vore småkorkad och oorganiserad då hade han och IKEA med stor säkerhet stannat i Sverige och betalat skatt tills Anders Borg vore mätt och belåten. Men om Kamprad vore småkorkad och oorganiserad då hade affärsidén förmodligen aldrig lämnat Älmhult. Ingvar Kamprad är mer troligt världens smartaste affärsmän.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0