He who shall not be named correctly

Häromdagen lyssnade jag, av okänd anledning, på Rix FM. Där hörde jag en synnerligen upprörande sak som därmed kommer att ventileras i detta inlägg.

Programledaren var irriterad över den debatt som upptog stort utrymme i media gällande stavningen av Libyens presidents namn.  Han tyckte att det var en onödig diskussion och att det spelade väl ingen som helst roll om man stavade presidentens namn med G eller K. Huvudsaken var väl att media rapporterade om händelserna i Libyen?

Frågan som media har bråkat om är: Heter Libyens president

  • Kadaffi?
  • Khadaffi?
  • Kadafi?
  • Khadafi?
  • Gadaffi?
  • Ghadaffi?
  • Gadafi?
  • Ghadafi?
Att programledaren inte tycker att det är viktigt att omtala presidenten vid hans rätta namn får stå för honom men i mitt tycke är det att förringa den roll som personer som Catharina Grünbaum och mediainstitutioner som TT spelar. I ljuset av händelserna i Libyen är presidentens namn kanske inte det mest prioriterade ärendet, men det är ändå viktigt att media är enig i stavningen.

Annars kan man ju fråga sig varför vi någon gång i världshistorien har brytt oss om stavningen? Barn svälter, epidemier härjar vilt, folk är fattiga, folk krigar...varför ägna sig åt hur några futtiga ord ska stavas? FÖR ATT STAVNING I SLUTÄNDAN ÄR VIKTIGT! I Libyen har kanske G och K ingen större betydelsebärande skillnad, men i svenskan är det två vitt skilda bokstäver som ger olika namn.

SLUTSATS: Låt media strida om vilken stavning som är mest rätt och låt de enas sedan om EN stavning.

TILL MANNEN PÅ RIX FM: Håll dig till dina arbetsuppgifter som är att spela förmiddagsmusik i radio!

Kommentarer
Postat av: Lovisa

Haha, go arga Julia!

2011-02-24 @ 14:43:33
URL: http://lovisasguldkorn.blogspot.com
Postat av: Lovisa

Fantastisk titel förresten!

2011-02-24 @ 14:44:18
URL: http://lovisasguldkorn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0