Senaste artikeln: Arabvärlden kokar

Med en jordskredsseger koras demonstrationerna och upploppen i Egypten till denna veckas snackis. Tidning, TV och radio ger minutrapportering från händelserna där och man talar om en kokande arabvärld. Såhär på söndagens sista timmar står det klart att denna veckas snackis kommer att följa oss in i den nya veckan, för än verkar inte kulmen ha nåtts och vi undrar spänt vad som ska bli slutresultatet.


 

Det hela tog sin början i tisdags den 25 januari; en dag som snart utnämndes till ”Vredens dag”. President Hosni Mubarak firar i år sin trettioåriga regim men på tisdagen, inspirerade av Jasminrevolutionen i Tunisien tidigare i januari, hölls omfattande demonstrationer runt om i Egypten för president Mubaraks avgång. Under veckan har demonstrationerna fortsatt och fler människor ansluter sig till demonstranterna hela tiden. Demonstrationerna sprider sig dessutom till fler och fler platser i landet trots att regeringen har utfärdat ett totalt demonstrationsförbud. Dag för dag intensifieras demonstrationerna och flera dödsoffer krävs dagligen vid konfrontationer med landets polis.

 

På torsdagen gick både USA och EU ut med förmaningar om att både demonstranterna och staten måste lugna ner sig, precis som föräldrar försöker få pli på ett besvärligt barn. Nu är det söndag och ingen ände på situationen i Egypten är i syne. Krönikorna, debattinläggen och ledarartiklarna skriver om arabvärlden som det sista hörnet på jorden där demokrati inte råder och spekulerar i att en demokratisering är på gång. Det påstås att Jasminrevolutionen i Tunisien var droppen som fick hela arabvärlden att rinna över. Det kan så vara att Tunisien var den lilla gnista som krävdes för att sätta igång en omfattande revolution i hela arabvärlden och rapporter avslöjar att även i Jemen pågår det demonstationer som kräver president Ali Abdullah Salehs avgång.

 

I ett tal till nationen som president Hosni Mubarak höll i fredags natt sa han Egyptens framtid är oviss. Mubarak meddelade också att han hade avsatt hela regeringen och planerade att utse en ny under lördagen. Efter talet står det också helt klart att Mubarak inte planerar att lämna sin post som landets president. Var det hela kommer att sluta är i dagsläget oklart och hur nära arabvärlden är en demokratisering är ännu oklarare. Men tydligt är att något avgörande är på väg att hända och att arabvärlden kokar.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0