Senaste artikeln: Åter under Storebrors vakande öga

”Det ultimata sociala experimentet är tillbaka” avslöjar TV4:s nya kanal TV11. Den 20 februari återinförs Big Brother i vår TV-tablå och ett nytt gäng med totalt okända nunor låser in sig frivilligt i ett hus, alla med hopp om att bli the last man standing.

Programmet kommer ursprungligen från Nederländerna och sändes där första gången under 1999. Big Brother blev omedelbart en dundersuccé i Holland och kanal 5 i Sverige väntade inte många minuter innan de hoppade på vågen. Redan året därpå klev de första svenskarna in i ett hus i Finnboda varv i Nacka. Big Brother är en världsframgång och har sänts närmare 70 länder och har numera även en kändisversion.

 

Namnet på programmet är hämtat från Georg Orwells dystopiska roman 1984 där Storebror vakar över människornas varje steg. Big Brother går ut på att ett antal främlingar bosätter sig i ett specialbyggt hus under cirka 100 dagar. Under denna tid får deltagarna ha mycket liten kontakt eller ingen kontakt alls med omvärlden. Deras liv begränsas till husets kvadratmeter och människorna därinne. Programmet är i sanning det ultimata sociala experimentet då deltagarna kameraövervakas dygnet runt. Det gäller att ha ett starkt psyke och att inte röstas ut, då kan man bli ensam härskare och några kronor rikare.

 

Kanal 5 sände Big Brother i sex säsonger. Men på grund av de extrema löpsedelsrubriker som programmet gav upphov till, beslutade kanal 5 att inte genomföra en sjunde säsong. Nu vill TV4 blåsa nytt liv i dokusåpan och den 20 februari börjar den sjunde säsongen sändas. De gamla Big Brother-deltagarna är dock inte lika exalterade över denna återuppståndelse. Carolina Gynning, som vann 2004, säger i en artikel i Expressen (20100115) att många tjejer deltar i dokusåpor i hopp om en karriär men att något sådant skulle hända är knappast troligt, även om fröken Gynning och flera andra deltagare fick sig en karriär efter att ha lämnat huset. Men för många är det säkert längtan efter rampljuset och möjligheten att vinna pengar som avgör om man står i valet och kvalet att söka eller inte.

 

Den 20 februari är Dagen med stort D. Då drar det ultimata sociala experimentet igång igen. På bästa sändningstid kan vi återigen se täcken guppa i mörkret, folk som kissar på mattor och folk som bråkar. Kanske uppstår det en ny generation av Carolina Gynning och Linda Thelenius (Rosing). TV11 är kanalen där vi kan se vad Storebror ser.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0