Senaste artikeln: Vargjakten!

Med bössan laddad och klar har över 7000 registrerade vargjägare och deras jaktlag gett sig ut i de svenska skogarna för att skjuta 20 vargar. Halva tiden för årets licensjakt på varg har gått och med jägare som lurar bakom varje gran och sten befinner sig den svenska vargstammen i ett boxplay utan dess like.


Bild: Hasse Holmberg/Scanpix

Lördagen den 15 januari gick startskottet för årets licensjakt på varg i Gävleborgs, Dalarnas, Värmlands, Västra Götalands, Örebros och Västmanlands län. Redan en dag innan jaktstarten får jägarna ge sig ut i skogen och börja söka spår efter varg, därefter pågår jakten till den 15 februari om inte kvoten på 20 vargar fylls tidigare. Naturvårdsverket styr jakten med järnhand och än mer så efter förra årets miss där kvoten överskreds i ett län på grund av bristande kommunikation och organisation. Numera måste varje jaktledare minst en gång i timmen ringa in och förhöra sig om det aktuella läget i vargjakten i hopp om att förhindra förra årets händelse. 2011 års licensjakt inleddes stark och fem timmar efter start fick jakten avlysas i Dalarnas län eftersom kvoten på sex vargar redan var fylld. Den aktuella ställningen i jakten är nu att 15 av de 20 vargarna har skjutits.

 

Licensjakten uppstod efter riksdagens beslut 2009 om en ny rovdjursförvaltning där också en genetisk förstärkning av vargstammen ska ingå. Licensjakten ska fungera som en kompensation för att nya vargar ska få flyttas in i Sverige, detta för att förhindra inavel. Ett av målen med licensjakten på varg är enligt Naturvårdsverkets hemsida att öka acceptansen för varg. Miljöminister Anders Carlgren har uttryckt sig i frågan och menar att den svenska jaktstammen mår bra av jakt eftersom vi då har tillfälle att döda de sjuka vargarna. Men samtliga vargar som sköts under jakten förra året visade sig efter obduktion vara friska och starka. Under vargjakten är alla vargar oavsett ålder och kön lovligt byte i de områden som av Naturvårdsverket utsetts till jaktmark. Miljöministerns argument faller därför platt. Likaså är argumentet att jakt på varg skulle öka vår acceptans för djuret otillräckligt.

 

Ett vargbestånd på strax över 200 djur ger inte mycket utrymme för genetisk variation och att därmed ta in vargar från andra länder är en god idé för att stärka vår egen vargstam. Men är det en lika god idé att decimera vår inhemska stam varje gång? Att först skjuta av 20 vargar för att sedan ta in 20 nya ger ett konstant läge i plus minus noll.

 

Vargjakten är en het potatis och den upprör många. Svenska Rovdjursföreningen har inför årets jakt samlat över 28 000 namnunderskrifter till uppropet Nej till ännu en licensjakt på varg! och den 4 februari, mitt i jaktsäsongen, firas Vargens dag. Vems sida står du på?


Text: Julia Bergström


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0